dinsdag, 14 mei 2024 13:46

Zaterdag 18 mei: Opening van het vaarseizoen "Maassluis Vaart"

beurtvaart jansjeZie hiervoor ook de website van de stichting "Ervaar Maassluis"

Zaterdag 18 mei 2024 wordt in Maassluis een maritiem festijn gehouden: de gecombineerde opening van het vaarseizoen "Maassluis Vaart", Dag van de Zeesleepvaart en de historische Trekvaartdag. Er valt in de binnen- en buitenhaven en het historische stadshart van alles te doen. We zetten het voor u op een rijtje:

De trekschuit Goude Leeuwin vaart drie keer een korte rondje om de Wipmolen. Het paard zal dan aangespannen worden.
Een gids van de Historische Vereniging Maassluis loopt elk uur een stadswandeling.
Langs de Stadhuiskade ,waar normaal de Furie ligt, ligt vandaag het eveneens meer dan 100 jaar oude beurtschip Jansje. Dit zal demonstraties geven van het laden en lossen toendertijd.
Trekschuit De Gouwe Leeuwin te Maassluis Ingrid Bruggeman BusschingBij Gallery RitsArt zal Tessa Kleinsen een verhaal vertellen over Jongkind. Ook in deze website kunt u over deze schilder informatie terugvinden.
De Monstersche Sluis zal zo vaak mogelijk schutten, en een sluiswachter zal het verhaal over de oorsprong van de sluis vertellen. Vanaf vandaag kun je zien hoe de Monstersche Sluis er in de 17e eeuw uitzag. Met een soort 'street view' zie je aan de ene kant van de sluis de trekschuiten en binnenvaartschepen, en aan de andere kant de vissersschepen die vanuit de Maas in de haven aanmeerden.

De Groote Kerk uit de 17e eeuw zal kunnen worden bezichtigd.
Het Museum Maassluis, het Nationaal Sleepvaartmuseum en molen De Hoop zijn open en gratis te bezoeken.
Een stadsomroeper, troubadour, loopt door de stad.
De Scouting verzorgt vuurkorven en het roosteren van marshmallows.
Winkeliers stadshart bieden tegen betaling een BBQ aan.
Door de binnen- en buithaven zullen 11 oud ambachten getoond worden.

de Steenbank de Varnebank en de Elbe in de haven van Maassluis cor visserWat is er allemaal te doen in de buitenhaven:

Meerdere vaartochten per uur met de sleepboot Steenbank en andere schepen. Kaartjes kunnen worden geboekt via de site "Ervaar Maassluis"
Er zijn marktkramen met diverse informatie en aanbiedingen
Op de kade is een podium daarop zullen verschillende bandjes en koren gezellige muziek verzorgen.
De reddingsbrigade zal een presentatie geven van hun werkzaamheden

Programma in en buiten de loods aan de buitenhaven (Loods M):

Springkussen vuurtoren
Er is een waterbak met radiografisch bestuurbare modelbootjes.
Autobaan met radiografisch bestuurbare modelauto’s.
Silent disco.
IMG 0836 museumkraam. Ook op andere locaties geeft het Nationaal Sleepvaart Museum acte de presenceEen zeemeermin is aanwezig  tussen 11.30 uur en 15.30 uur. Zij legt voor jong en oud haar ”zeekaarten”  en treedt daarmee op als nautisch waarzegster. Ook tekent zij bij de kinderen henna tattoos die met de zee van doen hebben. Kortom, een belevenis op zich!
Muurschildering van Rolf de Bakker met eventueel een interactief programma met Rolf.
Loodsgenoten zullen een presentatie geven met wat zij gaan doen in de loods.
Er zal doorlopend een promotie film over Maassluis draaien. Daarnaast is er een doorlopende diapresentatie met beelden van Tinker en RAU
Tussen de binnen- en buitenhaven zal een pendeldienst rijden om je snel heen en weer te brengen.

Voor maritieme liefhebbers: Op de locatie van "Loods M" aan de buitenhaven zal het Nationaal Sleepvaart Museum met een kraam aanwezig zijn. Naast informatieverstrekking over het museum vindt ook verkoop plaats van o.a. scheepsmodellen (indien voorhanden) en tweedehands maritieme boeken.