zaterdag, 14 september 2019 01:07

Furieade Maassluis 5 oktober 2019

Elk jaar, in het eerste weekend van oktober staat Maassluis in het teken van dit unieke nautische festijn, de Furieade. Deze vindt plaats met de ondertitel "Ervaar de Furieade", verwijzend naar de nieuwe promotie van de stad: "Ervaar Maassluis".

Furieade westlandersDe Furieade in Maassluis is een jaarlijks terugkerend evenement waar historische schepen, shantykoren en de roemrijke maritieme geschiedenis van Maassluis in het zonnetje worden gezet. In de binnen- en buitenhaven van Maassluis en de Nieuwe Waterweg kunt u prachtige oude zeilschepen, sleepboten en andere museale schepen bekijken. Het bekendste schip is de stooomsleepboot Furie. Deze boot werd bekend in de jaren '80 omdat ze in de populaire tv serie Hollands Glorie te bewonderen was. Nu kunt u genieten van deze boot en vele anderen op de Furieade.

De volgende schepen zullen naar verwachting deelnemen: Adriaan, AlidaClasina, Alphecca, Anna, Argus, Assistent, Balder, Bernisse, Bruinvisch, Bugsier 5, Commerijn, Cubaart, De Hoop IV, De Vertrouwen, Delta, Duikvaartuig Marine, Elbe, Elisabeth, Friesland, Furie, Gouwe, Grote Beer, Hendrik, Hercules, Hesari, Holland, Hudson, Jacomina, Jansje, Jozephina, KRVE 80, Maassluis, Noldina, Nostalgie, Onderneming, Opzoek, Piet Hein, Rigel, RV 29, Samenwerking, Steenbank, Terra Nova, Tonijn, Uitdaging, Vaerdigheyt, Varnebank, Vlietlander 1, Watersportcentrum Vlietland Maassluis, Wilhelmina, Zeeland, Zwethvear.

furieade3Een aantal schepen kan worden bezichtigd. Met de zeeslepers Holland en de Elbe kunnen vanaf de Buitenhaven vaartochten op de Nieuwe Waterweg worden gemaakt. Met sloepen worden rondvaarten verzorgd door de Monstersche Sluis en in de Binnenhaven.

Het evenement is vernoemd naar de zeesleepboot FURIE, die 103 jaar geleden bij Scheepswerven v.h. Gebr. G & H. Bodewes in Groningen te water werd gelaten. Tot 1976 deed zij dienst in Zweedse wateren. In dat jaar werd de Furie door de AVRO aangekocht om te fungeren als decor in de tv serie “Hollands Glorie” naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers De Furie naar Maassluis en werd begonnen met de restauratie.In het eerste weekend van oktober 1980 stelde de acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de rol speelde van de hoofdpersoon Jan Wandelaar, de Furie officieel in dienst. De Stichting Hollands Glorie, nu nog steeds de eigenaresse van de Furie, organiseerde rond die ingebruikname een maritiem festijn. Het festijn kreeg de naam Furieade. Om, na het succes in 1980, het festijn jaarlijks te kunnen laten terugkeren richtte een aantal andere vrijwilligers de Stichting Maassluis Maritiem op.

Logo furieade 2019Nog steeds wordt in het eerste weekend van oktober de Furieade georganiseerd en vormt de Furie het middelpunt van dit maritieme festijn in Maassluis.

De festiviteiten van de Furieade zijn dit jaar uitgebreid met avondvullende programma’s op zowel vrijdag- als zaterdagavond. Fantastische optredens van diverse lokale artiesen en nog veel meer, het wordt een groot feest! Het Schanseiland, het gebied tussen de Groote Kerk en de Noordgeer, is op deze avonden het feestterrein van de Furieade. Ook zijn er meerdere programma onderdelen vanaf 2 en t/m 6 oktober. Het hoogtepunt valt op zaterdag 5 oktober: een grote markt/braderie en de aanwezigheid van alle schepen.

En, als u tijdens de Furieade toch naar Maassluis komt, bezoek dan ook de nieuwe Monstersche Sluis en het Nationaal Sleepvaart Museum (op zaterdag gratis toegang), beide goed voor een verdieping van het maritiem beleven van onze stad aan de Waterweg.

Bijzonder is dat u Maassluis tegenwoordig ook met uw eigen schip kunt bezoeken. Hiervoor staat een splinternieuwe jachthaven ter beschikking. Ook voor de camper zijn een aantal plaatsen ingericht langs de Nieuwe Waterweg. Voor nadere informatie kunt u onderstaande websites bezoeken.

Voor een indruk van de vele festiviteiten op de Furieade kunt u terecht op de website http://furieade.nl/. Voor informatie over Maassluis raadplege men www.ervaarmaassluis.nl.

furieade4