zondag, 12 juli 2015 15:16

FAIRPLAY XI gedoopt in Rotterdam

| |

Op de zonnige middag van 10 juli 2015 werd Fairplay's nieuwe tractor tug Fairplay XI gedoopt aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Tot groot genoegen van gasten en toekijkers toonden de in totaal vijf aanwezige Fairplay sleepboten hun kunnen op de Maas. De Fairplay XI is uniek dankzij haar drie motoren, waarvan een elektrisch, waarmee zowel het brandstofverbruik als onderhoud kan worden teruggedrongen. Wulf Resenhoeft van Fairplay Hamburg vertelde: "In principe vaart deze sleepboot alleen op haar elektrische motor, tenzij een klus vereist dat de overige motoren worden ingeschakeld. Daarnaast heeft de sleper een bollard pull van 70 tot zelfs 90 ton en is zij een van de meest veilige sleepboten in haar klasse." De Fairplay XI werd gedoopt door Petra Resenhoeft, de vrouw van Wulf Resenhoeft.
Het werkgebied van de FAIRPLAY XI wordt de haven van Rotterdam, alwaar haar zuster de FAIRPLAY IX reeds werkzaam is.

\r\n

Aan de in Hamburg gevestigde maatschappij Fairplay Towage werd door de Spaanse scheepsbouwer Astilleros Armon Navia Shipyards de laatste van een tweetal hybride tractor sleepboten opgeleverd. Deze laatste bijdrage aan de maatschappijvloot, de FAIRPLAY XI, is van hetzelfde ontwerp als een serie van veertien 'Cerro´ klasse tractor tugs met conventionele aandrijving, die geleverd is aan de Panama Canal Authority in 2013/14. De nieuwe sleepboot vaart onder Duitse vlag met thuishaven Hamburg en opereert momenteel in het Rotterdamse havengebied. Eerder dit jaar werd haar zusje de FAIRPLAY IX in gebruik genomen. De FAIRPLAY XI werd gebouwd door Astilleros Armon Navia, Spanje, volgens DNV-GL voorschriften.
Haar afmetingen zijn: lengte over alles 29.67m, breedte over alles 13.5m, een maximum diepgang van 6.3 meter en een tonnenmaat van 494 brt.
De diesel en oliebunkercapaciteit is 123.28 m3, goed voor een onafgebroken vaart van 23 dagen.
Zij heeft IMO nummer 9725108 en MMSI registratie 211684020 met call Sign DJIV2.
De hoofdkrachtbron omvat twee MTU 164000M63L dieselmotoren, die gezamenlijk een vermogen leveren van 4,480 kW en een losstaand model 16V4000M23F van 1,460 kWe. Het totale vermogen beloopt daarom 2,240 kW x 2 plus de hybride aandrijving van 2 x 600 kWe afkomstig van PTI gearboxes en electromotoren met de respectabele prestatiecijfers van 90 ton bollard pull en een snelheid losvarend van 12.5 mijl. De hulpmotoren zijn twee Volvo D9+D16 engines. De voortstuwing vindt plaats met twee Schottel SRP 4000FP azimuth schroeven. De dekapparatuur omvat een Ibercisa MR-E/1.25/2/250/80M sleepwinch.
Fairplay Towage kent een lange beroemde geschiedenis die teruggaat tot 1905 toen zij werd gevestigd door de heer Richard Borchard. Binnen 10 jaar voer er al een vloot van 13 slepers, die hun werk deden in Hamburg, andere havens aan de Elbe rivier en langs de gehele Duitse kustlijn. De echtgenote en zoon van Borchard namen het bedrijf in 1930 over na zijn vroegtijdig overlijden en werden spoedig daarna mede-oprichters van de eerste Verenigde Sleepdienst in Hamburg. Achterin de 60-er jaren betraden zij de wereld van de zeesleepvaart en berging door het bestellen van de sleepboot FAIRPLAY IX, terwijl de havensleepdienst door de jaren heen werd uitgebreid met het openen van kantoren in Rotterdam, Antwerpen, Rostock, Szczecin Świnoujście, en Gdynia. Enige tijd was Fairplay aandeelhouder in de Belgische aanbieder van sleepdiensten URS te Antwerpen, een belang dat later werd ingewisseld voor aandelen in SMIT International NV. Alle Smit aandelen werden weer van de hand gedaan in 2008.
Het is gebruikelijk dat Fairplay haar nieuwe sleepboten weer de namen geeft van hun voorgangers en deze laatste FAIRPLAY IX is dan ook alweer de derde boot met die naam. De eerste, een havensleepboot gebouwd in 1912 werd gedurende de eerste wereldoorlog in beslag genomen door de Duitse Marine en nogmaals in WOII. Na 52 jaar trouwe dienst werd zij in 1964 gesloopt. De tweede FAIRPLAY IX, een sleper van 1.320 apk, werd opgeleverd in 1963.
(foto sleepboot: Henk Jungerius; foto machinekamer: Fairplay/Flicker; video: Kees Torn)Fairplay XI machinekamer

Media

F