dinsdag, 16 juni 2015 11:47

McElroy kaart van codes en signals

| |

Onlangs is het Nationaal Sleepvaart Museum in het bezit gekomen van een reprint van een uniek object: Een op 11 februari 1943 uitgegeven poster door de firma McElroy ter gelegenheid van de 18e verjaardag van de Veteran Wireless Operators Association.
De originele poster is in het bezit van de Stichting Historisch Materiaal Radio-Holland.
Op deze poster zijn alle toendertijd bekende en toegepaste morse tekens vermeld, alsmede de internationale vlagseinen, de semafoor landcodes, het US-Navy en US-Army phonetische alfabet en  het Western Union phonetische alfabet.
McElroy 1mail-Uniek zijn de afwijkende morse tekens voor het Griekse alfabet, het Russisch Cyrillische alfabet, het Arabische alfabet en het Turkse alfabet.
Speciale aandacht is besteed aan de Japanse morsecode, die het Japanse Katakana alfabet vertegenwoordigen, dat uit 59 tekens bestaat. Tot voor kort werden deze tekens nog door de Japanse telegrafisten in onderling telegrafieverkeer gebruikt.
Links, van boven naar beneden worden de nu nog steeds gebruikte vlag- en wimpelseinen vermeld. Rechts, van boven naar beneden de nagenoeg niet meer toegepaste semafoorcode.McElroy 2-mail