zondag, 17 mei 2015 16:06

ZP BEAR en ZP BISON opgeleverd

please click to enlarge|| please click to enlarge||

De Damen Shipyards Groep heeft de twee type ATD 2412 zusterschepen ZP BISON en ZP BEAR opgeleverd, ter versterking van de vloot van Europese havensleepboten van Kotug. Op 8 april  2015 werden de twee sleepboten door ontwerper en bouwer Damen overgedragen aan eigenaar Elisabeth Ltd om voor Kotug te gaan varen.
De ZP BISON is in de haven van Bremerhaven gaan werken en de ZP BEAR op de Theems in Londen. Damen Services regelde het transport van de Vietnamese werf naar Rotterdam, alwaar de sleepboten volledig gebruiksgereed arriveerden en werden overgedragen. Medio maart 2015 arriveerde het vrachtschip Svenja in Rotterdam Europoort met op haar dekken diverse sleepboten waaronder de ZP BISON en de ZP BEAR en in het ruim nog eens twee multicasts Damen MUC 908. Het transport werd in twee Vietnamese havens geladen en 3 maanden later ontscheept in Rotterdam. Ook op dek bevonden zich de Damen ATD2411 genaamd BRAKE voor de Unterweser Reederei GmbH te Hamburg onder Duitse vlag en de PERFECT voor Lütgens en Reimers, Hamburg, ook onder Duitse vlag. Na het ontladen van de schepen gingen de Kotug slepers naar de Damen Maaskant Shipyard te Stellendam ter voorbereiding voor de definitieve overdracht. Aldaar werden de sleepboten gereedgemaakt en uitgerust om hun sleepactiviteiten in Bremerhaven en Londen te beginnen vanaf 17 april 2015.
Na een formele inspectie door de Port of London Havenautoriteit of het schip voldoet aan de Towage Craft Licensing Regulations, zal de ZP BEAR met haar activiteiten op de rivier de Theems te Londen starten. Uwe Magnussen, General Manager Havensleepdiensten Duitsland, zei: "Wij verwelkomen de ZP BISON in de haven van Bremerhaven om alle schepen van onze klanten op de Duitse rivier de Weser te gaan assisteren, ook door de sluizen. We hadden al ervaring met de buitengewone prestaties van dit type sleepboot in Hamburg, alwaar wij reeds naar onze volle tevredenheid en die van onze klanten werken met haar zusterschepen ZP BULLDOG en ZP BOXER." Beide sleepboten hebben een lengte van 24 meter, een breedte van 12 meter, een vermogen van 5.600 apk en een bollard pull van 70 ton. Zij passen naadloos in KOTUG's Europese havensleepdienst activiteit, dankzij hun betrouwbaarheid, flexibele inzetmogelijkheden, relatief laag brandstofverbruik en bescheiden onderhoudskosten.
KOTUG is een leidende sleepvaartonderneming, die haar vernieuwende service wereldwijd aanbiedt (in Australie, Afrika, Azie en Europa). Met haar moderne krachtige vloot, haar toegewijd management en haar goed getraind personeel is KOTUG actief in een waaier van markten, waaronder havensleepdiensten, terminalsleepdiensten, berging, offshore en baggerindustrie. KOTUG onderschrijft de hoogste industriestandaards op het gebied van gezondheid, milieu, kwaliteit en veiligheid.
Damen Shipyards Group omvat 32 scheepsbouw- en reparatiewerven, met een personeelsbestand van totaal 9,000 medewerkers wereldwijd. Damen heeft meer dan 5,000 schepen in meer dan 100 landen afgeleverd en levert jaarlijks wereldwijd zo'n 160 schepen aan klanten. Damen garandeert een constant kwaliteitsniveau, dat is gebaseerd op haar uniek gestandaardiseerd scheepsontwerpconcept.