woensdag, 21 januari 2015 12:12

Nieuw model in het museum: de PASSAAT

| |

PASSAAT ShellOnlangs heeft het Nationaal Sleepvaart Museum een heel mooi model mogen ontvangen van de sleepboot PASSAAT. Het model is in oktober 2014 door de bouwer, de heer J. Maassen uit Arnhem, aan het museum geschonken.
Dhr. Maassen is voor het Museum geen onbekende. Eerder bouwde hij een prachtig model van de stoomsleepboot LAUWERZEE en schonk deze ook aan ons museum.
Het model van de PASSAAT krijgt een plaats in het zgn. trappenhuis waar hij door iedereen bewonderd kan worden op weg naar één van de andere zalen.
Bij het ophalen van het model in Arnhem kreeg onze medewerker de gelegenheid om de andere door dhr. Maassen gebouwde schepen te zien. Werkelijk bijna de gehele 2e verdieping van zijn huis staat vol met de mooiste modellen, waarbij de verscheidenheid werkelijk enorm is. Van zeiljachten tot oude vrachtschepen en coasters, en allemaal perfect van schaal en kwaliteit. Onder andere een prachtig modelletje van een sleepboot van de N.I.S.H.M., de PIEF. Eveneens een kleine stoomsleper van Piet Smit zat nog tussen de modellen verscholen. Bijna een museum op zichzelf.
Wij zijn dan buitengewoon verheugd het mooie model van de PASSAAT aan onze collectie te mogen toevoegen en nodigen hierbij dan ook iedereen uit om het model te komen bewonderen.

\r\n

Voor degenen die daarin geinteresseerd zijn, volgen hierna nog de bij ons bekende gegevens van de PASSAAT:

\r\n

De motorsleepboot PASSAAT werd in 1956 als werfnummer 378 door de "ASM - Arnhemse Scheepsbouw Mij" ("Prins") te Arnhem gebouwd.
Zij mat 280 brt bij 78 nrt. Haar afmetingen waren: lengte 32,82 m (29,52 m), breedte 8,79 m(8,54 m), diepgang 3,728 m en holte 4,32 m.
Het voortstuwingssysteem van de PASSAAT bestond uit 1 gewone vaste schroef in een straalbuis, aangedreven door een 4-takt 8-cylinder Werkspoor dieselmotor, die een vermogen leverde van 1.250 apk (919 kW), goed voor een snelheid van 11 mijl.
Op 3 januari 1957 werd zij door de werf opgeleverd aan eigenaar "CSM - Curacaosche Scheepvaart Mij"; het management werd gevoerd door "Shell Antillen" te Willemstad, Curacao (ANTILLES).
Haar zusterschip was (met kleine verschillen) de KORAAL. Deze schepen verleenden assistentie bij het aan- en ontmeren van tankers die ruwe olie kwamen lossen en olieprodukten kwamen laden bij de Shell raffinaderij op Curacao.
Zij werd onder Nederlandse vlag geregistreerd te Willemstad met roepnaam PJGY, IMO nummer 5271379 en Lloyd's Register nummer 66-67:527137.
In 1979 werd de PASSAAT verkocht aan Malcolm A. Browne te San Fernando (Trinidad en Tobago).
In 1994 werd zij opnieuw overgedaan, ditmaal aan een onbekende eigenaar.
In 2001 werd de PASSAAT uit het Lloyd's Register verwijderd wegens twijfel over haar voortbestaan.
Tot op heden is inderdaad niets meer over de PASSAAT vernomen.

\r\n

(bron: The Tugslist, foto's boven: Helderline)

\r\n

Hieronder een foto van het model van de PASSAAT:

Passaat  JM.DSC01902