De sleepboten (v.l.n.r.) Soegio, Margriet en Beatrix met het Julianadok op sleeptouw Toen de Koninklijke Marine na de capitulatie van Duitsland in mei 1945 naar haar bases in Nederland terugkeerde, trof zij, naast een aantal in 1940 verloren gegane eigendommen, op een scheepswerf bij Delfzijl twee kleine zeesleepboten aan die in een vergevorderd stadium van aanbouw door de Duitsers waren achtergelaten. Deze onverwachte meevaller kwam goed uit, aangezien eerder bij de evacuatie van het Marine Etablissement Soerabaja een aantal sleepboten waren achtergelaten waarvan niet werd gedacht dat ze na een eventuele terugkeer nog aanwezig zouden zijn. De marinestaf bestemde de…
Ron de Jong - Beekhuijsen maakte als 15-jarige koksjongen de eerste reis van de ZWARTE ZEE (4) van (toen nog) L. Smit & Co mee. Zijn belevenissen, en die van het schip en de overige bemanningsleden heeft hij vastgelegd in een document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":
Ook van de sleepreis van de ZWARTE ZEE (IV) in 1973 doet Ron de Jong - Beekhuijsen uitgebreid en boeiend verslag. Maak zijn belevenissen, en die van het schip en de overige bemanningsleden mee, die hij heeft vastgelegd in een document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":
Ron de Jong - Beekhuijsen maakte als 15-jarige koksjongen de eerste reis van de ZWARTE ZEE (4) van (toen nog) L. Smit & Co mee. Een jaar later voer hij op de CLYDE, eveneens van Smit. Zijn belevenissen op laatstgenoemde reis, en die van het schip en de overige bemanningsleden heeft hij vastgelegd in het volgende document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":