In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

Naast een terugblik op het afgelopen kwartaal bevat het voorwoord van de voorzitter Kees van Essen deze keer een dringende oproep aan personen die mogelijk zijn geinteresseerd om suppoost of rondleider te worden zich aan te melden bij het Nationaal Sleepvaart Museum.

Eén van de activiteiten waarover te lezen is, gaat over het bezoek van een groep internationale studenten van de Erasmus Universiteit die in ons museum een rondleiding kregen en daarna een voordracht en een “Case Study” georganiseerd door Smit Salvage B.V.. Waar we trots op mogen zijn, is het gegeven dat wij het nog steeds aan kunnen tegelijkertijd twee groepen van 15 personen ruim een uur rond te leiden en ook nog in het Engels. Dat is tevens één van onze grote zorgen: de beschikbaarheid van rondleiders. We hebben gelukkig dit jaar weer het Cultuurmenu voor scholieren uit de bovenbouw van het Basisonderwijs kunnen volbrengen, maar het piept en kraakt af en toe wel. Het zal toch één van de belangrijkste uitdagingen voor het museum zijn om de komende tijd voldoende vrijwilligers te werven en zeker nieuwe rondleiders! Wij staan daar als Nationaal Sleepvaart Museum niet alléén in. Er zijn meerdere musea, ook met alléén vrijwilligers, die met dezelfde vergrijzing te maken hebben.

Lees hoe de kleine vaarsimulator op eigen doft weer geheel vaarklaar is gemaakt. De oorspronkelijke leverancier Vstep was nog wel gecontacteerd maar inmiddels was het al geklaard.

De volgende uitdaging is het operationeel maken van de grote vaarsimulator. Luuk Vroombout heeft ons museum een krachtige PC ter beschikking gesteld, waarvoor uiteraard onze hartelijke dank!

Over en weer zijn onze IT’ers nog wel op bezoek geweest bij Vstep en zij in ons museum. Goed om oude banden af en toe aan te halen en kennis te nemen van de ontwikkelingen.

Om bij de les te blijven heb je ook training nodig en dat mocht de eerste groep vrijwilligers ervaren in het leslokaal van ACS. Ook dit weer in eigen beheer om de geheimen van Offi ce365 en het werken in de Cloud onder de knie te krijgen. Een duidelijke training gegeven door Kees Koree en Laurens Blom en vergezeld gaande van een keurig verzorgde handleiding om thuis te kunnen uitproberen.

Per 1 april (geen grap) zijn in ons BIS (Bezoekers Informatie Systeem) 2.553 scheepsnamen betreffende 940 schepen opgenomen.

Dat wij niet alleen sleepbootmodellen mogen ontvangen of aankopen, kunt U lezen in een bijdrage van onze penningmeester. Hij kreeg de lokale leverancier Multimate zover dat hij ons een mooi “bedekte” koelkast schonk die in de burgemeesterskamer in het geheel niet uit de toon valt. Ook hier is een bedankje zeker op zijn plaats!

Momenteel is een aantal bestuursleden en vrijwilligers druk met de voorbereiding van de viering van ons veertigjarig jubileum op zaterdag 8 juni a.s. Hoogtepunten zullen zijn de uitreiking van het nieuwe jubileumboek, de opening van de nieuwe wisseltentoonstelling en de vaartocht met de “KRVE 71” voor onze vrijwilligers, donateurs en genodigden tijdens de vlootschouw. Op het moment van schrijven zijn wij middels de response op de uitnodigingen aan het inventariseren hoeveel vrijwilligers, leden van de Raad van Bestuur, donateurs, sponsoren en ander genodigden wij mogen verwachten. Omdat deze aantallen nog niet bekend zijn en om niemand teleur te stellen i.v.m. de deelname aan de vaartocht kan ik nog geen definitief programma geven. Maar zaterdag 8 juni hopen we er met zijn allen een mooie en feestelijke dag van te maken.

Onze ex-penningmeester, van wie formeel afscheid werd genomen, gaf in zijn dankpraatje aan, dat hij namens het bestuur van de Stichting Henk Fortuin (waarvan hij ook penningmeester is) graag - gezien de komende nieuwe expositie “Smit in Maassluis” - de tekening van de Caribische Zee van Henk Fortuyn aan het museum in bruikleen wilde aanbieden.

Indien u daar prijs op stelt, kunt u van de mogelijkheid gebruik maken u te abonneren op de nieuwsbrief. U krijgt deze voortaan dan per e-mail toegezonden. U kunt dit kenbaar maken door ons een mailtje te sturen via de contactpagina van de website.

In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

Naast een terugblik op het verstreken jaar 2018 bevat het voorwoord van de voorzitter Kees van Essen deze keer een teruggreep op een aantal recente ontwikkelingen in het Nationaal Sleepvaart Museum:

Onze ex-penningmeester, van wie formeel afscheid werd genomen, gaf in zijn dankpraatje aan, dat hij namens het bestuur van de Stichting Henk Fortuin (waarvan hij ook penningmeester is) graag - gezien de komende nieuwe expositie “Smit in Maassluis” - de tekening van de Caribische Zee van Henk Fortuyn aan het museum in bruikleen wilde aanbieden.

Er is de laatste maanden bergen werk verzet door onze vrijwilligers, leest u maar:

In deze nieuwsbrief kunt u van de hand van Nico Ouwehand lezen hoe de “Sleepvaart” aankleding tot stand is gekomen in het in oktober geopende “Hotel Maassluis”.

Hoe snel kunnen de vrijwilligers van ons museum werken en lukt het hen om ook nog 2 stuks A0-scanners aan de praat te krijgen?

Een artikel over de vernieuwde en opgefriste Haven- en Rijnvaartzaal.

Onze tentoonstellingsvoorman Hans de Klerk blikt terug op het succes van de Lego tentoonstelling. Ook de op 2 november geopende wisseltentoonstelling “Smit in Maassluis” komt natuurlijk aan de orde. Deze tentoonstelling heeft direct te maken met de opening van het “hotel Maassluis” en we hopen dat door deze interactie het voor zowel de exploitant van het Hotel als wel voor ons museum resulteert in veel bezoekers.

Zoals bekend uit voorgaande nieuwsbrieven had ons museum te maken met een Criminal Cyber Attack. Het automatiseringsteam heeft alles weer kunnen herstellen.

Het hieruit voortgekomen project met computerbedrijf ACS verloopt naar ieders tevredenheid en is bijna afgerond.

In het nieuwe jaar kijken wij uit naar ons veertigjarig jubileum. Noteert U alvast de datum van zaterdag 8 juni waarbij het museum in combinatie met de Dag van de Sleepvaart en de vlootschouw de viering zal inluiden. Ik hoop in de volgende Nieuwbrief meer informatie te kunnen geven over de invulling van de viering van ons jubileum.

Wij gaan weer een mooi museumjaar tegemoet met hopelijk de voortzetting van de tendens van een lichte groei in het aantal bezoekers.

 

Klik op de blauwe knop hieronder om de volledige tekst van de nieuwsbrief te downloaden.

Veel leesplezier toegewenst namens bestuur en vrijwilligers van het Nationaal Sleepvaart Museum en tot ziens in het museum!

Indien u daar prijs op stelt, kunt u van de mogelijkheid gebruik maken u te abonneren op de nieuwsbrief. U krijgt deze voortaan dan per e-mail toegezonden. U kunt dit kenbaar maken door ons een mailtje te sturen via de contactpagina van de website.

In this newsletter you find information about the following subjects:

The preface of this newsletter has been written for the first time by the new chairman of the National Dutch Towage Museum, mr. Kees van Essen, who is the successor of mr. Karel Kaffa. In this document he introduces himself in more detail.

At the same time, we welcome our new financial manager, mr. Martin Boekestijn. He also shows an insight in his credentials.

Apart from these two gentlemen, the Museum is happy to announce that another two persons volunteered for our institute, Paul Firet and Aart van Eijsden.

In this edition of the newsletter we memorize mr. Teunis van der Maarel, who regrettably abruptly deceased this month. He was considered as the operational manager of the Museum, who did an excellent oversight and coordination job. He also acted as an undaunted and thrustworthy compass for the Museum and its volunteers, and on which one could always rely and who nearly always was present in the Museum.

We are pleased to announce that after the completion of the Zeezaal (Deep Sea towage Hall) we now also have at our disposal a totally reconstructed Rijn- en Binnenvaartzaal (River and Inland towage Hall) and Havenzaal (Harbour Towage Hall).

The museum received new equipment of good quality for digitalizing old pictures and videos for our two cinema systems.

In this period the Museum again added a number of new ship models to its collection.

Furthermore the experts of the Museum on request of relatives now alive, a number of times were able to recover the vicissitudes of crew members of tug boats in the past. Read the fascinating story about the escape of mr. Middendorp, that we recovered on request of his daughter by intensively consulting and exploring our archives and other sources.

On June 2nd the new exhibition "Van bouwsteen tot sleepbootmodel" (from building block to tug model) went live. It is unimaginable how much keenness it takes to build true and detailed tug models using LEGO and other building block systems. The in connection with this exhibition organized building contest was very successful. Especially children and young adults were very interested.

And last but not least, for those who are interested we mention that the annual report 2017 can be downloaded via the link in the newsletter. You find a very detailed reproduction of the activities regarding the Museum in this period.

Kees van Essen, chairman


Please click the blue button below to download the full contents of this newsletter:

The newsletter is stated in the Dutch language only. Nevertheless, on behalf of the board and volunteers of the National Dutch Towage Museum we wish you much pleasure in viewing the document!

In case you prefer automatic receipt of the newsletter in the future on your mail account by subscription, please send us your mail with the request.

 

The latest newsletter of the National Towage Museum dated September 2017 is published!

If you would like to receive the news bulletins directly on your personal mail account, please let us know on the mail page in this website in the Contact chapter.

Note: the newsletter is published in the Dutch language only. If you are especially interested in a particular item, please contact us and we will inform you more thoroughly.

In short the main contents of this newsletter are:

We had to wait a long time for this newsletter to be published, but in the end we succeeded to bring it out.

The museum and its team were dominantly present at the Harbour Days in Rotterdam. Our stand had a lot of visitors. This had a positive effect on our financial position. The chairman thanks all of the volunteers, who offered their weekend to make our presence possible. I thank you all who made this possible.

Within a few weeks another festival is waiting, the yearly "Furieade" in our town Maassluis on October 6 and 7, when the Museum offers free admittance to its visitors. We will be present on this festival with a number of stands, where the shiplover can select and buy interesting objects. You are welcome!

In this newsletter you can find many interesting items, such as a story about the naming, defining and calculating in the old days of the engine power and bollard pull of tug boats.

The National Dutch Towage Museum forms part of the Foundation Tug Harbour Maassluis (Stichting Sleepboothaven Maassluis (SSM). This year the SSM will be present with a promotion stand at the 2-yearly Europort exhibition in the Ahoy premises in Rotterdam from November 7th till 10th. Our "territory" there is small but attractive, and is situated on a very prominent location in the central lobby. Our stand number is P102. We would be very pleased if you come and visit us there, in case you intend to attend this exhibition.

Further, ther Newsletter contains the following chapters: 
• The homecoming in Maassluis of the coastal tugboat "Steenbank” (built in 1960); • A new tugboat model in the museum, the "Nestor" of Wijsmuller (built in 1959); • The progress of our Visitors Information System (BIS): Till June 2017 it contains 530 ships with 1952 names; • A new promotion video of the Museum; • The definition of the notion "Bollard Pull".

I expect you to read this newsletter with pleasure, and in reading you will become curious to see all of the above live. So, we hope you will not forget our museum, when you plan to visit The Netherlands.

Karel Kaffa, chairman

Please press the blue button to download the newsletter:

Nieuwsbrief september 2017

The latest newsletter of the National Towage Museum dated April 2016 is published!

You will find the newsletter in the News category in this website, from where you can download this document, and on Facebook. If you would like to receive the news bulletins directly on your personal mail account, please let us know on the mail page in this website in the Contact chapter.

The newsletter is published quarterly, in January, April, July and October.
Note: the newsletter is published in the Dutch language only. If you are really interested in a particular item, please contact us and we will inform you more thoroughly.

This bulletin contains:

- preface from the chairman, who memorizes the death of Mr. Frits Stigter, one of the founders and pioneers of our museum. His photo collection was donated to the museum.
- This newsletter contains the following chapters: The extension of our morse decoder, an enhanced Ship-simulator, progression of our Visitors Information System, that contains now more than 1.000 tug names, 50 years a tug employee, nautical day in Maassluis on May 21st, a new model of the tug DUTCH PRIDE and PR activities via TV and a variety of websites.

Please press the blue button to download the newsletter:

The latest newsletter of the National Towage Museum dated January 2016 is published!

\r\n

You will find the newsletter in the News category in this website, from where you can download this document, and on Facebook. If you would like to receive the news bulletins directly on your personal mail account, please let us know on the mail page in this website in the Contact chapter.
The newsletter is published quarterly, in January, April, July and October.
Note: the newsletter is published in the Dutch language only. If you are really interested in a particular item, please contact us and we will inform you more thoroughly.

\r\n

This bulletin contains:

\r\n

- preface from the chairman, with new year's wishes, the membership of the new burgomaster of the town of Maassluis of the Supervisory Board of the museum and the wake up call for the continuity of the donationship in a changing environment.
- report on the presence of musical singer Noortje Herlaar in the museum during the Furieade festival in october last year at the occasion of the farewell reception of the former burgomaster of Maassluis, Mr. Koos Karssen
- request for usage of an EUMIG film projector
- a story about the ship bell, her functions in the old and in present days and the original bells that are present in the museum
- report on the traditional yearly Allemansend, a cosy gathering of the museum's volunteers, dayly board and the Supervisory Board
- a number of photo shots of the traditional new year's drink in the museum
- PR activities: a report on the fair Europort 2015, that was also attended by a delegation and a stand of the Tug Harbour Foundation and the National Dutch Towage Museum

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter.

\r\n

 

The latest newsletter of the National Towage Museum dated October 2015 is published!

\r\n

You will find the newsletter in the News category in this website, from where you can download this document, and on Facebook. If you would like to receive the news bulletins directly on your personal mail account, please let us know on the mail page in this website in the Contact chapter.
The newsletter is published once per quarter, in January, April, July and October.
Note: the newsletter is published in the Dutch language only. If you are really interested in a particular item, please contact us and we will inform you more thoroughly.

\r\n

This bulletin contains:

\r\n

- preface from the chairman
- the strip story KAPPIE (a tugboat captain) by the late Dutch strip and story writer Marten Toonder once a week on facebook
- tugboat parade during the farewell ceremony for the retiring burgomaster of Maassluis Mr. Koos Karssen
- the importance of morse communication and the radio officer on board seagoing tugs in the past for aid, assistance and salvage at sea
- a report about the opening ceremony of the new exhibition in the Dutch National Towage Museum "Van IJ tot IJmond" about the history and recent status of towage companies in the North Sea Canal area (from Amsterdam to IJmuiden)
- the yearly donor's day: 40 visitors
- experiences of a museum's doorman
- the electronic tug boat visitor's information system of the museum updated
- Piet van Roon made a start in building a 1:150 scale model of the Japan newbuilding long range Dutch seagoing tug ALP STRIKER (25.000 bhp)
- a new object in the museum: a morse decoder: on a screen it is made visible now in normal language for the visitor the morse code he is sending with the morse key
- PR-activities: the museum now has a task force to tackle the important PR field and measures
- the website of the museum has seen a constant rising level of visits during the last 2 years
- from time to time the museum announces vacancies for volunteers with certain skills: this time we need an extra handyman (or woman)

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter.

The latest newsletter of the National Towage Museum dated July 2015 is published!

\r\n

You will find the newsletter in the News category in this website, from where you can download this document, and on Facebook. If you would like to receive the news bulletins on your personal mail account, please let us know on the mail page in this website in the Contact chapter.
The newsletter is published once per quarter, in January, April, July and October.
Note: the newsletter is published in the Dutch language only.

\r\n

This bulletin contains:

\r\n

- preface from the chairman
- short history of Dutch towage
- the McElroy Chart of Codes And Signals
- ship talk
- memories of world war II
- a trip aboard the the 99 year old seagoing tug boat FURIE
- changes in modern offshore and towage
- the new marine satellite antenna system in the museum
- miscellaneous

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter.

The latest newsletter of the National Towage Museum dated January 2015 is published!

\r\n

This bulletin contains:

\r\n

- preface from the chairman
- donor's day
- the well known traditional "allemansend"
- information about the progress in making the promotion film and the volunteer's film
- the move of the central IT server of the museum
- the new links to facebook and twitter
- the new logo of the museum
- the new exhibition about towage company Kotug
- the new gain for the museum of the model of the Shell tug PASSAAT

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter. Note: the newsletter is published in the Dutch language only.

The latest newsletter of the National Towage Museum dated September 2014 is published!

\r\n

This bulletin contains:

\r\n

- the resign of our expert Nico Ouwehand
- the status of the movement of the old archives of the museum
- the acquisition of the model of the tug ZEELAND
- digitizing the photo collection of the museum
- lighting of the the open-work model of the tug NOORDZEE
- the announcement of the so called Allemansend in december 2014

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter. Note: the newsletter is published in the Dutch language only.

\r\n

 

The newsletter of the National Towage Museum dated April 2014 contains:

\r\n

- Newly decorated and furnished "burgomaster's" hall with round table and film system
- Announcement of a renewed website of the National Towage Museum
- Improved high definition camera for the webcam of the museum
- Donation of two beautiful watercolour paintings of naval painter Ad Oudes for the National Towage Museum
- The movement of scattered archives of the museum to one efficient space at Dukdalf's
- New exposition "145 years Maassluis towage harbour" to be opened May 15th as part of the festivities within the context of "400 years Maassluis independent"

\r\n

Please press the blue button to download the newsletter. Note: the newsletter is stated in the Dutch language only.

This is a summary of the subjects in the newsletters of March, July and November 2013.

\r\n

These bulletins contain:

\r\n

- Exposition "Out of the Shadows" about the varied and specialistic services at sea in modern times with up-to-date multifunctional tugboats and workboats.
- An overview of the new "sea hall" with the splendid big wall show case.
- Announcement of the introduction of the new knowledge base "Visitors Information System", that contains all basic information, photographs and video's about the tug models in the museum
- Announcement of the introduction of a new digital multiple choice system with which young visitors are challenged to test their knowledge of the towing world.
- New books for the museum's library
- Publishing of the new book "The seatug Thames in the second world war".
- Announcement of the exposition "Where have they gone" about the further career of a number of Dutch tugs that are sold to foreign companies.
- Announcement of the tug boat festival on May 18th, 2013.

\r\n

Please press the blue button to download the original newsletters. Note: the newsletters are stated in the Dutch language.