Wereldhavendagen Rotterdam op 1, 2 en 3 september 2017

||| |||

De Wereldhavendagen te Rotterdam zijn het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland en geven iedereen de kans een kijkje achter de schermen te nemen van de grootste haven van Europa. Het driedaagse evenement wordt in 2017 voor de 40e keer georganiseerd.

Ieder eerste weekend van september staat Rotterdam geheel in het teken van de haven. Hierbij gaat het om het verstevigen van de band tussen haven en stad. Het grootste evenement van het weekend zijn de Wereldhavendagen met scheepsbezoeken, demonstraties en excursies op en om het water en een show op zaterdag met spectaculair vuurwerk.

Op het evenemententerrein, het gebied op en rond de Maas bij de Erasmusbrug en Katendrecht, wisselen de deelnemende bedrijven en entertainment elkaar af. Van muziek en theater tot een hapje en een drankje, alles is aanwezig om van een bezoek aan de Wereldhavendagen een compleet weekend uit te maken. Met name de zaterdagavondshow is uitgegroeid tot een onderdeel waarvoor mensen van heinde en verre naar Rotterdam afreizen.

Nationaal Sleepvaart Museum en de Stichting Sleepboothaven op de havendagen

De Stichting Sleepboothaven Maassluis, waar het Nationaal Sleepvaart Museum deel van uitmaakt is ieder jaar op de Havendagen aanwezig met historische schepen en een promotiestand. De Stichting Sleepboothaven Maassluis promotiekraam staat normaliter aan de Leuvehaven (tussen het Havenmuseum en het Scheepvaartmuseum) alwaar boeken, foto's en allerlei sleepvaartgerelateerde zaken te koop worden aangeboden.

Maar er is meer. Maassluis gaat met maar liefst tien historische schepen uit Maassluis op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 deelnemen aan de Wereldhavendagen.nl!

Het is voor het eerst dat zo’n groot eskader uit Maassluis deelneemt aan het maritiem evenement in Rotterdam. Op het 3e Katendrechtsehoofd, nabij de ss Rotterdam, krijgen de schepen een mooie plek waar bezoekers de gerestaureerde vaartuigen kunnen bezichtigen en met verschillende kan zelfs een excursie gemaakt worden. Klik op de link en lees verder voor meer informatie.

Ervaar Maassluis Maritiem op de Wereldhavendagen

Een grote vloot van unieke historische Maassluise schepen neemt op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september deel aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het is voor het eerst dat zo’n groot eskader uit de stad deelneemt aan het maritiem evenement. Op het 3e Katendrechtsehoofd, nabij de ss Rotterdam, krijgen de schepen een mooie plek waar bezoekers de gerestaureerde vaartuigen kunnen bezichtigen en met verschillende kan zelfs een excursie gemaakt worden. De eerste stad aan de Waterweg laat in Rotterdam zien wat zij te bieden heeft. Ongeveer tien schepen van Stichting Sleepboothaven Maassluis als enkele andere bijzondere Maassluise schepen varen vrijdag 1 septmeber rond 14.00 uur in een lange stoet naar het centrum van Rotterdam om aan de Wereldhavendagen deel te nemen. De schepen die meedoen aan het evenement zijn de stoomsleper Furie (1916), Bergingsvaartuig Bruinvisch (1937), museumschip Hudson (1939), sleepboot Delta (1946), havensleper Maassluis (1949),  bergingsvaartuig Tonijn (1958), zeesleper Elbe (1959), Europoortsleper Steenbank (1960), Beurtvaarder Jansje (1900) en de Rigel (1946) van het Zeekadetkorps Maassluis. Laatstgenoemde zal niet aan het Katendrechtsehoofd liggen, maar voegt zich in de Rijnhaven bij de andere korpsen.

Steenbank en mini Rotortug tonen 57 jaar aan ontwikkeling

De Wereldhavendagen wordt voor de Steenbank uit 1960 het eerste grote evenement waar ze onder de vlag van Sleepboothaven Maassluis aan deelneemt. Hoewel vrijwilligers nog volop bezig zijn met de restauratiewerkzaamheden is al duidelijk te zien dat er veel werk is verzet en het schip weer een statige dame wordt. Om dit te tonen doet ze om 14.30 uur ter hoogte van de Westerkade. mee aan een demo met de hypermoderne mini Rotortug RT BORKUM van Kooren. Een verschil in leeftijd van 57 jaar.  De Steenbank heeft slechts een schroef en twee roeren en is qua manouvreerbaarheid totaal overschaduwd door de moderne Rotortug. Deze heeft maar liefst drie zogenaamde roer propellors onder het schip hangen en is daarmee in staat op haar plaats rond te gaan. De moderne Rotortug maakt zich in deze demonstratie vast op de Steenbank om wendbaarheid tonen.

Rondvaarten

Uiteraard is het op zaterdag 2 en zondag 3 september ook mogelijk om een unieke rondvaart te maken. Voor €15,- per persoon (kinderen tot en met 12 jaar €7,50) kunnen bezoekers een schitterende tocht van anderhalf uur met de zeesleper Elbe of stoomsleper Furie over de Maas maken. Zo krijgen opvarenden een prachtig zicht op alle schepen die deelnemen aan de Wereldhavendagen. Tickets zijn vanaf maandag 21 augustus 12.00 uur te koop via www.wereldhavendagen.nl. Ook in het weekend zelf zijn er twee kassa’s op het evenemententerrein aanwezig. Eén daarvan staat in de nabijheid van de ss Rotterdam.

Veerdienst

Het evenemententerrein van de Wereldhavendagen is erg groot. Maak daarom gebruik van de veerdienst. Die brengt je snel van noord naar zuid en terug. Wel zo makkelijk. Tickets zijn aan boord van de diensten verkrijgbaar. Prijs bedraagt € 1,- per halte. Zo kan je bijvoorbeeld met de gele lijn van de veerdienst bij de SS Rotterdam, waar de Maassluise vloot ligt, opstappen en binnen een paar minuten bij Hotel New York of de Parkkade afstappen waar de schepen van onder andere de Koninklijke Marine liggen. Kijk voor alle routes op de website www.wereldhavendagen.nl. Voor een bezoek aan Maassluis zie: www.ervaarmaassluis.nl.

Voor meer informatie over de havendagen: http://wereldhavendagen.nl/