Furieade Maassluis op 1 oktober 2016

|| ||

Het nieuwe programma van de 37ste Furieade 2016 was geënt op het 100-jarig bestaan van de naamgever van het feest: de sleepboot FURIE.

\r\n

Maandenlang was er hard gewerkt aan een programma voor de alweer 37ste Furieade. Dit jaar stond dit jaarlijks terugkomende evenement in het teken van de 100ste verjaardag van de naamgever van dit nautische festijn: de stoomzeesleper FURIE (http://furie.nl/). Een terugblik:

\r\n

Het prgramma voor 2016 belooft ook dit jaar voor iedereen wat wils te worden. Omdat we de verjaardag van de Furie vieren beginnen we dit jaar al op zaterdag 24 september. Maar het echte festijn van de Furieade is in het eerste weekend van oktober en dat is dus nu vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober.sleepvaartmuseum stadhuis

\r\n

Voor de vrijdagavond hebben we naast de traditionele opening en lampionnenoptocht een optreden van de winnares van The Voice of Holland Maan. Zij zal optreden op een bijzondere plek aan de Govert van Wijnkade. Daarna zal er nog de nodige gezelligheid zijn rond de Haven en in de Binnenstad met muziek en natuurlijk de nodige terrasjes.

\r\n

Zaterdag 1 oktober is er weer van alles te doen voor jong en oud. Speciaal voor de 100-jarige rijdt er tussen Maassluis-Centrum en Rotterdam-Centraal een heuse stoomtrein. Dat is een unieke belevenis van na dit jaar kan, met de komst van de metro, dit niet meer plaatsvinden.

\r\n

Maassluis maakt zich op om er weer een gezellige en sfeervolle Furieade van te maken en wij zien u graag rondlopen op dit inmiddels unieke evenement.

\r\n

Kijk verder op: http://www.furieade.nl/2016/furieade/

\r\n

24 september 2016: tentoonstelling 100 jaar Furie

\r\n

Op deze dag wordt officieel de tentoonstelling ‘100 jaar FURIE’ in het Nationaal Sleepvaartmuseum geopend. De expositie is vanaf 27 september tot medio januari 2017 te bezichtigen. Ook is de Furie zelf te bezoeken (zie voor openingstijden en prijzen de pagina algemeen) . Getoond worden prachtig materiaal uit het archief van de Stichting Hollands Glorie, Royal Bodewes en Holmen Paper. Er zijn diverse modellen van de FURIE en een model van de Triple Expansie machine te bewonderen.

\r\n

Rene ViskerschildertinGalleryRitsArt25 september: tentoonstelling Hollands Maritieme Glorie: Sleepvaart aan de Waterweg

\r\n

Door Gallery RitsArt werd een aantal kunstenaars uitgedaagd maritieme kunstwerken te maken, geschilderd vanaf de FURIE. Zij varen mee met de FURIE en hebben de ambitie meesterwerken te creëren. De kunstwerken die zij hebben gemaakt zijn verzameld in een expositie ''Hollands Maritieme Glorie:  Sleepvaart aan de Waterweg'. Kunstenaars die meewerkten aan deze tentoonstelling zijn: Rene Visker, Rob Houdijk, Rob Jacobs, Piet Groenendijk, Sybille Bross, Arien Winkel, Frans Bianchi en Dorien van Diemen.
Vanaf zondag 25 september is de expositie te bewonderen in Gallery RitsArt aan de Veerstraat 3 in Maassluis (entree gratis).  Die dag wordt de expositie geopend door Koos Karssen voorzitter van de Raad van Advies van de FURIE en oud-burgemeester.
Gallery RitsArt is geopend van donderdag t/m zondag, Voor meer informatie zie http://www.ritsart.com/
Op de facebookpagina kunt u in een kort videoverslag zien hoe de Furie afvaart en de kunstenaars aan de slag gaan.

\r\n

witte kerkje maassluis26 september: lezing 100 jaar FURIE

\r\n

Lezing over ‘100 jaar FURIE’ met mooie verhalen over de geschiedenis van deze stoomzeesleepboot door oud-kapitein André Spanjersberg in het Witte Kerkje.
Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee, de lezing begint om 20.00 uur en zal ongeveer een uur duren. Daarna kunt u onder het genot van een drankje gezellig napraten. Entree is gratis.
Adres Witte Kerkje: Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis.

\r\n

Furie 5 Sanderse27 september: rondvaren met de Furie

\r\n

Altijd al een keer mee willen varen met de FURIE? Vandaag 27 september heeft u de mogelijkheid om een unieke rondvaart te maken op de FURIE! Speciaal voor haar verjaardag ligt de Furie onder stoom voor drie rondvaarten vanaf de Waternetsteiger aan de Burgemeester Van der Lelykade. Vertrek om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Per vaart kunnen veertig passagiers mee en vol is vol!
Kaarten zijn te koop voor € 5,- per persoon bij het Nationaal Sleepvaartmuseum, Hoogstraat 1 te Maassluis.
Op de FURIE is niet alles makkelijk bereikbaar. We realiseren ons dat we dan een grote groep uitsluiten, dus hebben we voor u een alternatief beschikbaar. Bent u slecht ter been, maar wilt u toch graag meevaren? Die mogelijkheid is er op zeilschip De Zeeland. Speciaal voor personen (met maximaal één begeleider per persoon) met lichamelijke beperkingen vaart De Zeeland mee in de buurt van de FURIE. Entree is gratis, consumpties voor eigen rekening.

\r\n

knutsel furieade28 september: knutselmiddag voor kinderen

\r\n

Vorig jaar en groot succes en daarom ook nu weer een knutselmiddag voor kinderen van  groep 4 t/m 8 van de basisschool. Van allerlei afvalmateriaal word je gevraagd de mooiste, leukste of uniekste Furie te maken. Men maakt kans op een super coole tablet of andere mooie prijzen.
De knutselmiddag wordt gehouden bij het Duurzaamheidscentrum, Dr. Albert Schweitzerdreef 433 in Maasluis.
Alle basisscholen hebben hierover informatie ontvangen. Aanmelden kan via: dcm@maassluis.nl.
De bootjes zullen tijdens de Furieade tussen 12.00 en 13.00 uur, aan de Dr. Kuyperkade ter hoogte van de Drukkerij, worden beoordeeld door een vakkundige jury en op drijfbaarheid worden getest.
Alleen aangemelde bootjes worden toegelaten in deze wedstrijd, dus meld je voor 22 september aan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

\r\n
\r\n

13662071 1148339241904216 5855117345048399427 o furieade29 september: benefietconcert en zeilende Westlanders

\r\n

Rond 19.00 uur zullen de zeilende Westlanders en de jachten van watersportvereniging Vlietland weer de Noordvliet en de Veerstraat binnen varen.
Maar vanavond vindt er in Theater Koningshof ook een benefierconcert plaats voor de 100-jarige Furie. Koren en musici uit Maassluis treden op er maken er een gezellige avond van voor jong en oud. Kaarten kosten € 5,-- per stuk en zijn te bestellen bij Theater Koningshof.
Aan deze avond werken mee: Muziek@Maassluis, Die Maeze Sanghers, Happy Days,  Waterwegkoor, Flair, Sing for joy en Dance Company M'joy. De presentatie is in handen van Ellen van den Berg.
Voor meer informatie en kaarten: https://www.theaterkoningshof.nl/agenda/?maand=2016-09-29&genre=#modal=/agenda/47/Benefietconcert/Furie_100_jaar/

\r\n

furieade0330 september: opening Furieade

\r\n

Kermis
Vanaf 16.00 uur start de kermis. Deze staat ook deze keer weer op het parkeerterrein aan de P.C. Hooftlaan.

\r\n

Avondbraderie
Dit jaar is de avondbraderie op de Govert van Wijnkade, deze begint om 19.00 uur.

\r\n

Opening
Zo rond 19.30 uur vaart de 100-jarige Furie binnen en zal afmeren ter hoogte van scheepswerf De Haas. Om 19.45 uur zal burgemeester Edo Haan de 37ste Furieade openen en het startsein geven voor de lampionnenoptocht. De burgemeester zal het defilé afnemen bij het Sleepvaartmuseum op de Hoogstraat. De start van de lampionnenoptocht is ter hoogte van scheepswerf De Haas. De route zal later nog worden bekend gemaakt.

\r\n

Optreden Maan
Vanaf 21.00 uur zal zangeres Maan, winnares van The Voice of Holland 2016, optreden op de Govert van Wijnkade (ter hoogte van het voormalig pand van Scheepswerf De Haas) https://www.facebook.com/maandest/.

\r\n

Gezelligheid langs de binnenhaven en op Schanseiland
Van 21.30 uur tot 23.00 uur kunt u genieten van spektakel in de binnenhaven, opgeluisterd met live muziek van diverse bandjes. Eugene, Alacarte, Pneumatisch Dance Trio, Dr. Brass en de Swing Masters spelen op diverse locaties langs de Haven, terwijl u kunt genieten van de vlootschouw.

\r\n

Historische films
Films van de FURIE zullen worden vertoond op de zeilen van een schip.

\r\n

Muziek
Op het Podium bij de Hellingkade treedt DJ Robin op. Maar ook in de Binnenstad is er gezelligheid en zal er rond de terassen muziek zijn en hebben de diverse Horeca-zaken speciale optredens. Zo is er bij Kevin's Grand Café aan de PC Hooftlaan een optreden van Spek en Boogert. Smaak en Meer aan de Govert van Wijnkade heeft een authentieke barbecue van Smokey Goodness BBQ en muziek met een jazz dj, saxofonist en zangeres.

\r\n

Sleepboothaven Maassluis bij nacht1 oktober: Furieade

\r\n

Om precies 10.00 uur zal de FURIE met haar stoomfluit de Furieade-zaterdag openen. Met haar zullen dan alle boten in de binnenhaven én de stoomtrein op de spoorbrug meeblazen.

\r\n

Van 10.00 uur tot 17.00 uur is de grootste braderie uit de regio langs de binnenhaven, op het Schanseiland en in de Binnenstad te vinden.

\r\n

Op de meeste schepen in de binnenhaven kunt u binnenwandelen om een kijkje te nemen. De schippers vertellen u graag over hun boot.

\r\n

Op het gehele parcours is een divers aanbod van (kinder)activiteiten en optredens, waaronder:

\r\n

Oud Hollandse spelen, Rolling Beat Machine, Sentimento, Boomerangsband, Mad Science, Theater van de Droom en Tovenaar Runewold.

\r\n

In de  Breugomslop rijdt de hele dag een stoomtrein voor kinderen. Terwijl een échte stoomtrein https://www.stoomstichting.nl/  per uur vertrekt vanaf Station Maassluis Centrum! Voor deze unieke rit met deze historische trein kunt u kaartjes van €10,- per stuk zijn kaartjes in de voorverkoop te regelen (zie daarvoor het aparte kader). Op de dag zelf kunt kaartjes kopen op het perron Maassluis-Centrum, maar vol=vol: er kunnen maar 300 passagiers mee per rit!

\r\n

Furie (06)Op de Hellingkade is als vanouds de presentatie van Vloot- en Roadshow van de Koninklijke Marine, met daarbij de hoge klimtoren en de brugsimulator.

\r\n

Optredens van Die Maeze Shangers, Vlaardings Shantykoor, De Sluys en het Delfts Danksorkest worden de gehele dag door verzorgd op het podium op de Hellingkade.  

\r\n

Geheel in het kader van 100 jaar FURIE zullen op de Govert van Wijnkade een stoomwals, stoomspuit en stoomtractor te bezichtigen zijn De brandweer zal een presentatie verzorgen.

\r\n

In een container kunt u genieten van een prachtige film over de historie van de FURIE.

\r\n

Bij Smaak & Meer kunt u genieten van de Smokey Goodness BBQ, onder leiding van Jord Althuizen, die daar ook zijn boek “Smokey Goodness Het ultieme BBQ boek”zal signeren https://bbq-helden.nl/smokey-goodness-jord-althuizen/ 

\r\n

Wegens het grote succes van vorig jaar, is ook nu de Kids Marina weer aanwezig in de Havenkom.  http://www.kidsmarina.nl/

\r\n

Bij bergingsvaartuig de BRUINVISCH worden duikdemonstraties gegeven.

\r\n

Langs de Noordvliet kunt u genieten van de jachten van WSV Vlietland en in de Veerstraat kunt u de Zeilende Westlanders bewonderen. Om 16.00 uur varen de Zeilende Westlanders weer weg.

\r\n

In de Anne de Vriesstraat  is de vrijwilligersmarkt georganiseerd, waar u informatie kunt krijgen over de diverse instanties en waar u zich uiteraard als vrijwilliger kunt aanmelden.

\r\n

In de tuin van De Vliet is de Scouting Maassluis aanwezig met vercshillende activiteiten.

\r\n

Om 12.00 uur is de wedstrijd wie de mooiste FURIE heeft gemaakt van afvalmaterialen in de Zuidvliet, ter hoogte van de Drukkerij. 

\r\n

De kermis op het parkeerterrein aan de P.C. Hooftlaan is geopend van 10.00 uur tot 23.00 uur.

\r\n

stoomtrein furieadeStoomtrein op 1 oktober

\r\n

Om de stoomzeesleper de FURIE nog beter te laten uitkomen tijdens haar verjaardag zal er op zaterdag 1 oktober een tijdgenoot van haar rondrijden: een heuse stoomtrein!!

\r\n

De opstap- en uitstapplaats voor deze stoomtrein is station Maassluis-Centrum. Van daaruit maakt hij een klein ritje naar station Maassluis-West waarna de reis vervolgd wordt naar Rotterdam-Centraal en weer terug naar Maassluis-Centrum. Een unieke tocht die voor het laatst dit jaar op dit traject mogeijk is nu volgend jaar hier de metro zal gaan rijden.

\r\n

Een kaartje voor deze unieke reis kost € 10,00 per persoon. Vanaf nu zijn deze al te koop bij de volgende verkooppunten in Maassluis:
- Sigarenmagazijn Hartelust, Rembrandtlaan 1 (winkelcentrum Palet);
- Maassluis Punt, Dr. Kuyperkade 25 (Stadshart);
- Booster Service Centrum, winkelcentrum Koningshoek 91105;
- Van Kortenhof, Heldringstraat 101.

\r\n

De kaartjes kunt u ook bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na ontvangst van de betaling zullen de kaartjes voor u gereserveerd worden. Ook kunt u op de dag zelf kaartjes kopen op het perron  van station Maassluis-Centrum. Echter vol is vol! Per rit kunnen er 300 passagiers mee.

\r\n

De rit met de stoomtrein duurt ongeveer een uur. Van 10.00 tot 16.00 uur zal de trein rijden. Precieze tijden worden later gepubliceerd. Om 10.00 uur zal de trein in ieder geval stilhouden op de Havenbrug en 'meefluiten' met de schepen tijdens de zaterdagopening van de 37ste Furieade.

\r\n

Voor meer informatie: www.stoomstichting.nl

\r\n

Nationaal Sleepvaart Museum

\r\n

Zoals vanouds is tijdens de braderie het sleepvaartmuseum ook weer vertegenwoordigd met een informatiekraam waar tevens allerlei nautische artikelen en boeken verkocht worden.

\r\n

En als u toch in Maassluis bent, ligt een bezoek aan ons museum voor de hand! Een uitgelezen gelegenheid om eens kennis te maken met een prachtig stuk historie van Nederland uit de laatste 200 jaar, de sleepvaart! Op zaterdag 1 oktober is de toegang tot het museum gratis.

\r\n
\r\n

Vorig jaar: De 36e Furieade 2015: Toekomst op het water

\r\n

De jaarlijkse Furieade in Maassluis werd in 2015 gevierd op donderdag 1 tot en met zaterdag 3 oktober.
De titel van het afgelopen jaar verwees naar de band die Maassluis met het water heeft. Zoals daar zijn, de jachthaven(s), de vlieten, de binnen- en buitenhaven en de Nieuwe Waterweg.
Maar ook het verleden is nog bruisend aanwezig: alle museumschepen en het Nationaal Sleepvaart Museum besteden veel aandacht aan de rijke historie, van Nederland maar ook van Maassluis.
In de historie van Maassluis neemt de sleepvaart een bijzondere plaats in. In vroegere jaren was het onder andere de thuishaven van de vele sleepboten van Smit. Nu liggen er nog een aantal historische sleepboten, waarvan de Furie wel de bekendste is. Deze stoomsleepboot werd in 1980 in het eerste weekend van oktober, na een grondige restauratie door vele vrijwilligers, officieel in bedrijf genomen. Ter gelegenheid daarvan werd een feest georganiseerd, dat de naam Furieade kreeg.
Dit keer nam burgemeester Karssen afscheid van Maassluis. Ter gelegenheid daarvan heeft de bekende musicalzangeres Noortje Herlaar die banden met Maassluis heeft een optreden verzorgd.
Furieade-Maassluis-2014 18931

\r\n

 

\r\n

Furieade Bruinvisch 

\r\n